Pozvánky máte rozeslané, počet hostů určen, svatební hostinu a místo zajištěno, menu vybráno a svatební dort bude lahůdka. Ale stále ještě zbývá poměrně důležitá část svatebního pohoštění – a to množství alkoholu, které byste měli objednat.




Za prvé, od celkového počtu hostů odečtěte děti, vyléčené alkoholiky či zapřísáhlé nealkoholiky, o kterých určitě víte, že pít nebudou.

Za druhé, ujasněte si, jaký druh alkoholu budete vlastně podávat a jakým způsobem. Rozhodně nedoporučujeme volnou konzumaci (pakliže máte hostinu v hotelu nebo v restauraci), protože to vás bude stát majlant, to vám zaručujeme. Nehledě na to, že nad objednávkami svých hostů nemáte absolutně žádnou kontrolu.

Mnohem schůdnější je varianta tzv. “pevné objednávky,” kdy si s provozovatelem zařízení domluvíte přesný počet a druhy alkoholu. Pokud děláte hostinu stylem DIY – nebo-li doma, to samé si můžete stanovit taky – množství alkoholu, který zakoupíte a budete podávat.

Co se nejčastěji podává?

  • šampaňské jako přípitek
  • bílé a červené víno
  • pivo
  • likéry

Výše uvedené by mělo stačit na jakýkoliv typ svatby či hostiny, teď je nutno rozpočítat množství alkoholu na počet hostů.

Rozpočet na 100 hostů:

  • 70 lahví vína (bílého a červeného dohromady, rozložení záleží na vás)
  • 100 lahví piva
  • 15 lahví likérů (750 ml)
  • 20 láhví šampaňského na přípitek

Samozřejmě ten rozpočet se odvíjí i od plánované délky hostiny – tohle je návrh postačující cca na 6-8 hodin trvající svatební hostiny.

Dobrým doplňkem výše uvedeného je ještě “cash bar”, když máte hostinu v restauraci, takže hosté si mohou zakoupit i další drinky (např. míchané nápoje a koktejly) za své přímo na baru.Tím uspokojíte i mlsné jazýčky svých hostů a rozšíříte nabídku. Každopádně není ve vašich silách ukojit chutě každého jednotlivého hosta, proto volte raději míň druhů alkoholu, abyste měli nějaký přehled o celkové spotřebě.